Raceala sau gripa?

9 Februarie, 2009

Ce sunt raceala si gripa

Prin raceala denumim o serie intreaga de infectii virale, foarte contagioase, ale sistemului respirator superior. Vezi mai multe despre raceala.

Gripa este o boală infecţioasă şi contagioasă, de natură virotică, localizată la nivelul aparatului respirator, care se manifestă prin stare generală proastă, febră, inflamaţia căilor respiratorii superioare, dureri musculare şi de cap etc.

Pana aici raceala si gripa par similare, sunt cauzate de infectii virale, afecteaza caile respiratorii superioare. De multe ori gripa este considerata initial doar o raceala mai puternica.

Diferente intre raceala si gripa

Raceala si gripa pot fi deosebite in primul rand prin intensitatea si durata simptomelor:

Simptome Raceala Gripa
Dureri musculare Usoare Adesea puternice
Dureri in dreptul pieptului De la usoare la moderate Frecvent, uneori puternice
Frisoane Usoare Adesea puternice
Tuse Moderata Puternica, frecventa
Diaree sau voma Deloc sau usoara Frecvent, puternica
Epuizare Usoara Precede gripa, frecvent, se simte de la inceput
Ameteala, oboseala, stare de slabiciune Usoara Frecvent, de durata (pina la 2-3 saptamini)
Febra Scazuta, nu depaseste cu un centigrad temperatura normala Ridicata (38,5 – 40 grade Celsius), dureaza 3-4 zile
Dureri de cap Rar Frecvent, puternice
Stranut Frecvent Doar uneori
Rosu in git Frecvent Frecvent
Nas infundat Frecvent Doar uneori

Raceala este cauzata de unul dintre cele peste 200 de virusuri specifice, iar gripa doar de cateva tulpini virale. Din aceste considerente pentru gripa exista vaccinuri si chiar anumite medicamente antivirale care se pot lua in primele 24-48 de ore de la inceputul infectiei (nu le voi mentiona aici, ele trebuie luate numai la recomandarea expresa a unui medic). Debutul racelii este unul treptat, cu cateva simptome usoare, pe cand gripa debuteaza violent.

Consultati un doctor daca simptomele sunt cele caracteristice unei gripe.

Gripa poate cauza complicatii. De exemplu in SUA complicatiile gripei determina anual 150.000 de spitalizari si 20.000 de decese. Majoritatea adultilor trec prin stari de gripa fara urmari severe, dar in cazul copiilor sau in cazul adultilor care sufera deja de alte afectiuni, este indicat sa cereti ajutor medical.

5 thoughts on “Raceala sau gripa?

 1. alexandru

  Nu vreau sa comentez pentru ca nu am de ce,totul fiind foarte clar.Dar as vrea sa va pun o intrebare:

  Poti sa racesti numai pentru ca te-ai tuns scurt sau mai scurt si ai mers acasa,iar in drum spre casa sa te fi prins raceala?

 2. vraciul Post author

  In principiu nu poti raci fiindca te-ai tuns mai scurt si te-a prins frigul. Totusi, frigul si un sistem imunitar slabit sunt factori favorizanti pentru atacul virusilor.

 3. Alexandru Sipos

  E o prejudecata sau e un adevar legatura intre raceala si consumul de ceva rece ? Adica aveam un drum undeva acum cateva zile , e vara , consumam intre timp Tic Tac , 3-4 pastile , am ajuns la satul respectiv dupa 3 km de drum , am baut o bere rece , si dupa masa m-a durut gatul puternic . Durerea de gat a mai slabit dar intre timp acum am toate simptomele racelii , inclusiv tuse , rinita , febra moderata . Mai degraba e o coincidenta nu ? si am contactat boala undeva/candva cu 1-2 zile inainte . Mersi

 4. Lazar

  Stiti vriun medicament ptr raceala care sa nu contina paracetamol? Nu pot sa iau deoarece am epilepsie si i-au fernobabital si din cauza medicamentul accesta nu pot . Ce ma sfatuiti ?

 5. Roberto

  Buna ziua la toti, va doresc insanatosire grabnica deoarece sunt si eu racit sau am gripa, nu sunt sigur ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *